24.12.2018

Inicijativa za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Gradu Kragujevcu

Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika” poziva sve medije, nevladine organizacije i građane da podrže našu Inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja, koja će biti zvanično upućena Gradskom veću Grada Kragujevca.

Autor: Res publika

Tekst inicijative:

U cilju poboljšanja kvaliteta javnog informisanja u gradu Kragujevcu i radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti informisanja, tražimo od vas da u najskorije vreme raspišete konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa.

Očekujemo da medijima, produkcijama, udruženjima građana i drugim pravnim licima registrovanim za proizvodnju medijskog sadržaja, pružite priliku da svojim projektima konkurišu za javni novac, a građanima Kragujevca omogućite pravo na medijski pluralizam. Podsećamo vas na zakonsku obavezu da se “jedinica lokalne samouprave stara o ostvarivanju javnog interesa podstičući raznovrsnost medijskih sadržaja, slobodu izražavanja ideja i mišljenja, slobodan razvoj nezavisnih i profesionalnih medija, što doprinosi zadovoljavanju potreba građana za informacijama i sadržajima iz svih oblasti života, bez diskriminacije”.

Tražimo od vas da sve medije tretirate ravnopravno i da im omogućite da svoj posao obavljaju u skladu sa profesionalnim standardima, ne deleći ih na podobne i nepodobne i ne uskraćujući im odgovore na postavljena pitanja.

Istovremeno, ukazujemo da su građani Kragujevca, u istraživanju koje je tokom novembra spoveo Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika”, kao najvažnije teme o kojima bi mediji trebalo da informišu, naveli komunalne usluge, transparentnost rada gradske uprave, ekologija (Energetika, javna higijena), zdravstvo i socijalna pitanja, nezaposlenost, mladi, kultura.

Mi, potpisnici ove inicijative, verujemo da ćete prilikom raspisivanja Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja od javnog interesa u gradu Kragujevcu u 2019. godini, uvažavajući iznete stavove građana, definisati prioritetne konkursne teme.

Svi zainteresovani  da podrže Inicijativu za poboljšanje kvaliteta javnog informisanja u Gradu Kragujevcu mogu se javiti mejlom na adresu respublica034@gmail.com ili nas konktatirati preko zvanične fejsbuk strane.

 

Udruženje građana Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika” jedan je od lokalnih partnera u okviru projekta „Javni novac za javni interes“.