inicijativa za poboljšanje medijskog sadržaja plaćenog novcem građana

Ocena transparentnosti internet prezentacija javnih institucija

12.03.2018

Na osnovu dostupnosti informacija, dokumenata i podataka na internet prezentacijama institucija u kojima je sprovedeno istraživanje, transparentnost projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za 2017. godinu postiže učinak od 37% od maksimalnih 100%.
Najbolji rezultat postignut je u oblasti javnosti samih javnih konkursa, dok je najlošiji rezultat postignut u oblasti transparentnosti kontrole i praćenja projekata kroz koje su sufinansirani medijski sadržaji.

Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23 – alternativni izveštaj o realizaciji planiranih mera

11.12.2017

BIRN Srbija, u ovom izveštaju nudi alternativnu perspektivu o sprovođenju mera predviđenih Pregovaračkim poglavljem 23 – pravosuđe i osnovna prava, kao i drugačiji pogled na Vladine izveštaje koji su nastali tokom praćenja ovog poglavlja. Ovaj alternativni izveštaj bavi se delom osnovnih prava koja se odnose na slobodu izražavanja i pitanja medijskog pluralizma kao osnovnih preduslova za sveobuhvatnu demokratsku debatu u zemlji.

Transparentnost podataka o državnoj potrošnji na medijski sektor – pravna analiza i preporuke

22.11.2017

Pristup državnim fondovima već duže vreme predstavlja jedan od ključnih mehanizama ekonomske održivosti medija, a potpuni uvid u obim državne pomoći medijima izostaje. Ovaj dokument daje praktične predloge za unapređenje registra medija koji će učiniti transparentnijim tokove novca od države ka medijima,  a nastao je u okviru projekta Javni novac za javni interes, koji sprovode BIRN, NUNS i Slavko Ćuruvija fondacija.

Uređenje projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja – pravna analiza i preporuke

22.11.2017

Problemi projektnog sufinansiranja ne znače nužno da je sistem uspostavljen medijskim propisima loš, te da u potpunosti treba odustati od ovakvog načina raspodele sredstava, zaključak je pravne analize Uređenje projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja. Dokument se bavi procedurama, nedostatcima i izazovima u oblasti procesa sufinansiranja medijskih projekata iz javnih budžeta, a nastao je u okviru projekta Javni novac za javni interes, koji sprovode BIRN, NUNS i Slavko Ćuruvija fondacija.