inicijativa za poboljšanje medijskog sadržaja plaćenog novcem građana

Comment by Civil Society Organisations – Freedom of expression and media pluralism in the European Commission’s Serbia Country Report

12.06.2018

Six civil society organisations in Serbia, including BIRN, have prepared a comment and Alternative Report on the findings on freedom of expression and media pluralism in the European Commission’s recently-published Serbia Country Report for 2017. The report provides a range of recommendations both for indicators to be taken into account in future EU reports and for the Serbian authorities in charge of establishing the conditions for freedom of expression and the media in the country.

Komentar organizacija civilnog društva – sloboda izražavanja i medijski pluralizam u izveštaju EK

30.04.2018

Komentar godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2017, kao i prateći Alternativni izveštaj, bavi se pitanjem slobode izražavanja i medijskog pluralizma kao osnovnih preduslova za demokratizaciju Srbije. Ključna ocena ovog Komentara je da izveštaj Evropske komisija sa pravom konstatuje negativne trendove koji sužavaju medijske slobode.

Ocena transparentnosti internet prezentacija javnih institucija

12.03.2018

Na osnovu dostupnosti informacija, dokumenata i podataka na internet prezentacijama institucija u kojima je sprovedeno istraživanje, transparentnost projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja za 2017. godinu postiže učinak od 37% od maksimalnih 100%.
Najbolji rezultat postignut je u oblasti javnosti samih javnih konkursa, dok je najlošiji rezultat postignut u oblasti transparentnosti kontrole i praćenja projekata kroz koje su sufinansirani medijski sadržaji.

Akcioni plan za pregovaračko poglavlje 23 – alternativni izveštaj o realizaciji planiranih mera

11.12.2017

BIRN Srbija, u ovom izveštaju nudi alternativnu perspektivu o sprovođenju mera predviđenih Pregovaračkim poglavljem 23 – pravosuđe i osnovna prava, kao i drugačiji pogled na Vladine izveštaje koji su nastali tokom praćenja ovog poglavlja. Ovaj alternativni izveštaj bavi se delom osnovnih prava koja se odnose na slobodu izražavanja i pitanja medijskog pluralizma kao osnovnih preduslova za sveobuhvatnu demokratsku debatu u zemlji.