09.09.2019

Javni konkursi i komisije: Medijska udruženja karika u lancu korupcije

Nedovoljno transparentan proces izbora članova komisija, nejasni kriterijumi za procenu predloženih projekata i odsustvo medijskih stručnjaka najveći problemi prilikom redistribucije novca na javnim konkursima za sufinansiranje medijskog sadržaja, pokazuje istraživanje BIRN-a

Ovo istraživanje pruža detaljnu analizu o medijskim udruženjima koja su imenovala članove komisija i njihovom stručnom kapacitetu za obavljanje ovog posla i nudi preporuke za uspostavljanje kriterijuma za izbor članova.

Istraživanje pokazuje da su članovi konkursnih komisija neretko birani iz redova bliskih vlasti, te da su najveći udeo u raspodeli sredstava imali provladini tabloidi i firme, dok su relevantna udruženja izostajala iz učešća u komisijama.

Tako je na primer na konkursima u Vojvodini u 38 opština u samo 4 mesta bilo članova komisija iz relevantnih i reprezentativnih medijskih udruženja, dok je društvo novinara Niša imalo dvostruko više članova u konkursnim komisijama Ministarstva kulture i informisanja u 2018. godini, u odnosu na udruženja kao što su NUNS ili UNS.

Istraživanje obuhvata podatke o javnim konkursima lokalnih samouprava u periodu od 2015. do 2018. godine.

Ceo izveštaj Javni konkursi i komisije: Medijska udruženja karika u lancu korupcije možete pročitati ovde.

Podsećamo vas da na sajtu kazitrazi.rs možete pogledati sve izveštaje koji se bave finansiranjem medija, javnim nabavkama i transparentnošću ovih procesa, koji su nastali u okviru projekta Javni novac za javni interes, koji realizuju BIRN, SĆF i NUNS, a finansiraju DEU i Fondacija za otvoreno društvo.

Izveštaje možete pogledati na sledećim linkovima:

Javne nabavke u medijskoj sferi – pravna analiza i preporuke

Analiza obrazloženja komisija za dodelu sredstava na konkursima za sufinansiranje medijskih sadržaja: Nejasno i netransparentno

Analiza prakse Upravnog suda: Tužioci i javnost uskraćeni za obrazloženje odluka o dodeli javnog novca medijima