28.11.2019

Održana debata o spinovima u medijima

Zašto je spin pogrešan za razvoj medija, demokratije i društva bila je tema razgovara srpskih novinara i urednika prošle nedelje u Nišu

Na debati su o medijskoj situaciji u Srbiji, spinovima u medijima, položaju novinara i izazovima sa kojima se oni svakodnevno susreću razgovarali su Gordana Bjeletić, urednica portala Južne vesti, Vuk Cvijić, novinar Nedeljnika NIN i Ilir Gaši autor Dr Spina – satiričnog animiranog serijala, a razgovor je moderirao Slobodan Georgiev, urednik BIRN-a.

Vuk Cvijić novinar Nedeljnika NIN prisetio se slučaja Milana Jovanovića kome je pre godinu dana zapaljena kuća  „zbog toga što je pisao o korupciji u Gockoj i gasifikaciji“.

„Imali smo napad na kolegu Jovanovića iz Grocke i za sve nas to je bio bez sumnje pokušaj ubistva, a vlast je jedva na kraju pristala da vodi postupak“.

Urednica portala Južne vest iz Niša Gordana Bjeletić istakla je da Srbiju od uređenih sistema razlikuje to što kada se dogodi nešto kao što je ubistvo novinarke na Malti sve staje.

„Policija i tužilaštvo rade da pronađu ubicu, a ovde se sve radi da se dokaže da neki osumnjičeni nije kriv“.

Govoreći o etičkom ponašanju novinara, pritiscima koje trpe i odlukama koje donose, Ilir Gaši autor Dr Spina, ukazao je da sa jedne strane postoji jako mnogo novinara koji samo žele da imaju neki posao i neku platu, koji bi da časno rade, ali nemaju novca i pristaju da rade kako ne treba samo da bi preživeli i prehranili porodice.

„Ali sa druge strane postoje novinari koji žive jako dobro od toga što su prodali obraz i svesno prave neprijatelje na sve strane“.

Dr Spin je serijal od deset animiranih epizoda koji daje odgovor na važno pitanje – šta je to što bi svaki diktator morao da zna, ako želi da uguši slobodu medija u svojoj zemlji?

On je, kako sam tvrdi, prekaljeni medijski savetnik brojnih autoritarnih vlastodržaca i antidemokrata, koji daje lekcije diktatorima kako da uspešno kontrolišu novinare i njihove objave, pojašnjava zašto je bolje imati zavisne, nego nezavisne medije

Tokom debate prikazano je nekoliko epizoda o kojima su sagovornici razgovarali, a Bjeletić je istakla da je značaj Dr Spina tome što predstavlja „uputstvo za gledanje vesti“.

Događaj je organizovala Balkankska istraživačka mreža (BIRN Srbija) u saradnji sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS), Slavko Ćuruvija fondacijom (SĆF) i Odborom za ljudska prava u Nišu, a uz podršku Fonda za otvoreno društvo i EU u okviru programa „Podrška civilnom društvu 2015“.