22.05.2019

Poziv na debatu – Tokovi budžetskih para u medijskom sektoru

Datum: 28. maj 2019.
Vreme: 19.00h
Mesto: Muzej šabačkih Jevreja, Vlade Jovanovića 15, Šabac

Pozivamo vas da učestvujete na debati koja će se baviti procedurama dodele i praćenjem tokova državnog novca u medijskom sektoru. Novac koji dolazi od gradskih/opštinskih uprava, kao i javnh preduzeća pokazao se kao ključan za ekonomski opstanak medija, ali i kao značajno sredstvo kontrole.

Informacije do kojih su došli BIRN, SĆF, NUNS i druge organizacije, pokazuju brojne nedostatke u procedurama i pravilima dodele novca, ali i zabrinjavajući trend smanjenja dostupnosti informacija i otvorenosti institucija koje ovim novcem raspolažu.

Na debati ćemo razgovarati o nalazima organizacija koje prate ove procese, iskustvima lokalnih samouprava i medija koji se za ovaj novac „takmiče“. Debata će ujedno biti prilika da se razgovara o predlozima za unapređenje procesa, kao i vašim iskustvima i sugestijama.

Zato vas pozivamo da nam se utorak, 28.05 pridružite na ovom događaju čiji će zaključci ući u naše dalje aktivnosti javnog zagovaranja. Nakon zvaničnog dela debate razgovor nastavljamo uz zakusku.

Panelisti:

  • Dejan Živanović, saradnik za poslove kulture i informisanja u Gradskoj upravi grada Šapca
  • Jovana Strahinić, istraživač na projektu „Javni novac za javni interes“
  • Zorica Višnjić, Lozničke novosti
  • Tamara Filipović, NUNS

Moderator: Tanja Maksić, BIRN

Ova debata organizovana je u sklopu projekta Javni novac za javni interes, koji sprovodi konzorcijum organizacija BIRN Srbija, NUNS i fondacija Slavko Ćuruvija, a finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.