16.10.2018

Premijera filma i tribina: Tiho nestajanje kragujevačkih medija

Premijera dokumentarnog filma Tiho nestajanje kragujevačkih medija i tribina biće održani u petak, 19.10. u 20h u Domu omladine u Kragujevcu (Branka Radičevića 1)

Kroz svedočenje urednika, novinara i stručnjaka, film opisuje aktuelnu medijsku situaciju u gradu Kragujevcu, u kom su 1834. godine štampane prve novine u Srbiji, a u kom se danas mediji gase ili tavore na ivici opstanka, dok lokalna samouprava odbija da sprovede zakon i finansira javni interes u informisanju.

Nakon filma, biće održana diskusija, u kojoj će pored autorke Bojane Vlajović Savić, učestvovati i Zorica Miladinović, novinarka- istraživačica na projektu Javni interes za javni novac i Vukašin Obradović, predstavnik NUNS-a u Radnoj grupi za izradu nove medijske startegije.
Moderatorka diskusije biće Jovanka Marović.

Tokom debate pokušaćemo zajedno sa vama da odgovorimo na neka od sledećeih pitanja:

1. Kako je Kragujevac postao medijski budžak Srbije?
2. Da li su građani ravnodušni ili iznevereni prema situaciji u gradskim medijima?
3. Šta su sve građani Kragujevca izgubili nestajanjem medija?
4. Šta možemo da uradimo kako bismo sačuvali javni interes u informisanju u Kragujevcu?

Događaj organizuju BIRN, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Slavko Ćuruvija fondacija i Šumadijski centar za građanski aktivizam Res publika u saradnji sa Domom omladine Kragujevac, a u okviru projekta Javni novac za javni interes koji finansira Evropska unija. 

Film je nastao u produkciji udruženja Šumadijski centar za građanski aktivizam Res publika, kao deo projekta Informisanje po meri građana, koji se realizuje u okviru programa podrške Kaži/traži šta te zanima, koji izvode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Balkanska istraživačka mreža i Slavko Ćuruvija fondacija, u okviru projekta Javni novac za javni interes koji finansira Evropska unija.