31.03.2018

Pritisci na lokalne medije u Vojvodini

Istraživanje „Lokmed opservatorija“ Novosadske novinarske škole posvećeno je diverzitetu projekata finansiranih javnim sredstvima, na osnovu medijskih konkursa i pojedinačnih davanja u Novom Sadu, Subotici i Kikindi

Autor: Novosadska novinarska škola

Rezultati pokazuju da se najviše novca usmerava na one sadržaje koji sa sobom nose veliki rizik od pasivizacije medija, odnosno njihovog transformisanja u biltene aktivnosti lokalnih samouprava, a samim tim i stranaka na vlasti.

Takav proces se ostvaruje kroz tri modela: finansiranjem informativnog programa, finansiranjem medija kroz pojedinačna davanja projekata koji ne pokazuju hitnost realizacije, kao i direktnim finansiranjem „praćenja rada lokalnih samouprava“, koje se suprotstavlja ne samo pravilniku o dodeli sredstava, već i osnovnim načelima javnog interesa.

Istraživanje „Lokmed opservatorija“ (pdf, 6,37 MB)

Projekat „Lokmed opservatorija“ se realizuje u okviru programa podrške: „Kaži/traži šta te zanima“ koji izvode Nezavisno udruženje novinara Srbije, Balkanska istraživačka mreža i Slavko Ćuruvija fondacija, u okviru projekta „Javni novac za javni interes“ koji finansira Evropska unija. Stavovi izneti u ovoj publikaciji nisu nužno stavovi donatora.

Novosadska novinarska škola jedan je od lokalnih partnera u okviru projekta „Javni novac za javni interes“.