inicijativa za poboljšanje medijskog sadržaja plaćenog novcem građana

BIRN Srbija

BIRN Srbija je nevladina, neprofitna organizacija sa sedištem u Beogradu. Od svog osnivanja 2004. godine, BIRN Srbija se bavi monitoringom i analizom društvenih i političkih procesa, posebno ulogom medija u njima. Već godinama unazad uspešno realizujemo dve programske komponente – razvoj medija i unapređenje rada javne uprave. Prepoznatljivost koju smo stekli u javnom životu stvarali smo kroz kvalitetnu medijsku i analitičku produkciju, monitoring i istraživanja, organizaciju događaja, javnih slušanja, kampanja i treninga. U saradnji sa nevladinim sektorom, ekspertima, javnom administracijom i medijima utičemo na unapređenje medijskih politika, transparentnost javnih finansija i pristup informacijama od javnog značaja, uvođenje dobrih praksi u javnu upravu i odgovornost političkih aktera za sprovođenje reformi. BIRN Srbija je članica regionalne Balkanske istraživačke mreže, koja je prisutna u devet zemalja regiona sa ciljem da afirmiše regionalnu saradnju i informiše javnost o važnim društvenim, političkim, ekonomskim i kulturnim kretanjima u regionu.

Pogledaj sajt

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Nezavisno udruženje novinara Srbije osnovano je 26. marta 1994. godine kao vanstranačka, profesionalna organizacija. NUNS danas ima vise od 3600 članova i snažnim i proaktivnim delovanjem u javnosti štiti prava članova i drugih medijskih radnika u Srbiji, sistematski unapređuje profesionalne standarde i promoviše etički odgovorno novinarstvo. Osnovni ciljevi Udruženja su: delotvorni uticaj na sva bitna pitanja iz oblasti javnog informisanja i medija, pre svega na donošenje propisa koji se tiču medija, promovisanje i unapređenje kulture i javnog informisanja, bezbednosti novinara, slobodno novinarstvo i pluralistički mediji, profesionalno izveštavanje uz poštovanje Kodeksa novinara Srbije, unapređenje i promovisanje istraživačkog novinarstva, zaštita prava i interesa novinara i drugih članova, zaštita i unapređenje socijalnog i ekonomskog statusa članova NUNS-a, saradnja i udruživanje sa drugim novinarskim i medijskim organizacijama i poslovnim udruženjima iz zemlje i inostranstva, koji streme istim ciljevima i načelima.

Pogledaj sajt

Slavko Ćuruvija fondacija

Slavko Ćuruvija fondacija osnovana je 2013. godine sa ciljem da pruži podršku razvoju slobodnih, nezavisnih i odgovornih medija u Srbiji. Fondacija se strateški opredelila za podršku lokalnim medijima i novinarima, kao i na bezbednost novinara i puno ostvarivanje njihovih socijalnih i radnih prava, kao preduslovima za nezavisno i profesionalno novinarstvo koje svoju funkciju vrši u javnom interesu. Slavko Ćuruvija fondacija posebno uvažava sistemske, tržišne i političke probleme u oblasti javnog informisanja i pokušava da doprinese njihovom rešavanju kako bi poboljšala položaj, pre svega, lokalnih medija, odnosno kako bi pospešila njihov nastanak. Među glavnim programima i projektima Fondacije su program profesionalnog mentorstva koji se sprovodi širom zemlje, „Cenzolovka“ – medij koji izveštava o medijskim slobodama u Srbiji i regionu, uključivanje potreba lokalnih medija u proces reforme zakonske regulative, godišnja Škola digitalnog novinarstva, i nacionalna kampanja za transparentnije finansiranje medija iz javnih sredstava, koju sprovodi u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije.

Pogledaj sajt