15.12.2017

Udruženja uputila zahtev Državnoj revizorskoj instituciji da ispita konkursno sufinansiranje medija

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženja novinara Srbije, BIRN Srbija, Fondacija Slavko Ćuruvija i Novosadska novinarska škola uputili su danas zahtev Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) koja bi trebalo da pokrene postupak revizije, odnosno evaluacije procesa konkursnog sufinansiranja medija, koji je u Srbiji otpočeo 2014. godine, nakon donošenja novog seta medijskih zakona.

Autor: Autonomija

U zahtevu DRI, dostavljeni su brojni podaci koji se tiču manjkavosti sistema sufinansiranja javnog interesa u sferi javnog informisanja na lokalnom nivou u Srbiji, koje su prikupila ova udruženja kao i celokupna Medijska koalicija i druge nevladine organizacije.

“Istraživanja i podaci koje vam dostavljamo, prikupljeni su tokom višemesečnih monitoringa i analiza, a neki od njih traju već više godina. Osim što služe za praćenje transparentnosti procesa i ukazivanje na greške i zloupotrebe zakonskih odredbi, namenjena su i za pronalaženje mogućih unapređenja za prevazilaženje tih problema”, navodi se u dopisu revizoru.

Zahtev Državnoj revizorskoj instituciji upućen je na osnovu dogovora postignutog na okruglom stolu u Novom Sadu održanom 13. decembra, na kojem su predstavljeni podaci o zloupotrebama u konkursnom sufinasiranju medijskih sadržaja na lokalnom niovu tokom 2017. godine.

Tom prilikom ukazano je, između ostalog, na netransparentnost izbora i rada članova konkursnih komisija koje ocenjuju projekte, te njihovu vezu sa dobitnicima sredstava na tim konkursima, kao i na stranačku kontrolu dodele novca.